Koleksi Resepi



RESEPI KEK MARBLE



Disebabkan  ramai yg msj,pm dok tanya resepi kek marble aka dulo dulo ni...kami share resepi kat sini. Pakat2 share.. Boleh buat minum petang cicah tea o sampai kemalam.

Bahan-bahan:
  • 1 sendok kecik planta
  • 1 sendok kecik gula
  • Setegah cawan susu
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 4 biji telur
  • 1 s/k soda bikarbonat*
  • 1 s/k baking powder*
  • 1 s/k esen Vanilla
  • (*satukan)
Cara-cara:
  • Mix gula + planta sampai gebo. Boh teloq 1 persatu mix sederhana ja pastu boh esen vanila. Bila dah putaq nampak pekat tu hampa masuk tepung sikit sikit putaq lagi  pelan pelan sampai sebati sambil tu hampa tuang aiq/susu sikit sikit la nah jgan tuang sampai sekole pastu putaq sampai sebati elok noh jgn lama sgt aiii dok putaq. siap hampa buat la kala dia plak.
  • Warna tu hampa bahagi kan la tepung tu untuk colour2 pastu sulam masa nak tuang dalm bekas.
  • Bakaq  suhu 140' selama sejam...suhu ni bergantung pg oven masing2 yer..sbb setiap oven tu suhu x sama..slmt mencuba😊




RESEPI KEK CHEESE LELEH


Semalam Buat Kek cheese leleh ni.. Ada kawan2 yang pm mintak resepi. NA share resepi sini yaa.. 

Bahan-bahan:

  • Telor - 4@5bij
  • Ovalate - 1 sudu
  • Gula - 1cup
  • Esen vanilla 
  • (*mix)
  • Tepung gandung - 2cup
  • Baking powder -1sudu kecil
  • Soda bicarbonate - sudu kecil
Cara-cara:


  • Campur bahan yang blend tadi sikit2 ke dalam bahan tepung. Campur sikit2 sampai semua sebati. 
  • Dah siap adunan kek, kukus 25-30minit sampai masak

Bahan Topping:

  • 250g - creme cheese 
  • 200ml - whipping creme
  • 1/2 cup- susu pekat
  • 1/2 cup - Fresh milk
  • Mix semua sampai kembang dan sebati


Kek dah siap masak, potong tengah letak topping lepastu parut cheddar cheese. Siram topping cheese tu kat atas kek ikut suka hati nak banyak mana.. Sejukkan dalam peti ais, makan masa sejuk tu sedap... 






KEK SPAN PANDAN MUDAH


Arini sy nk share resepi kek span bajet
Dok saja2 x buat pa ni... Bahan ada sikit so kita membakaq la apa lagi..😁😁

Bahan-bahan:

  • 6 bji telur gread A
  • Perisa pandan @ pewarna
  • 100g tpung kek
  • 100g gula halus 
  • 1st esen vanilla
  • 2sb ovelate 
  • 75g minyak jagung


Cara-cara:


  • Satukan semua bahan A..pukul 15-20mnt..guna kelajuan tinggi naih.
  • Lapik baking paper dlm loyang saiz 8*inci..x perlu leser minyak@gris..masukkan adunan..
  • Hentakkan perlahan utk buang gelembung angin dlm adunan..bakar selama 40mnt.... hgga msk
  • Suhu 160c...(pastikan oven panaskan dahulu 10mnt baru bakar)
  • Dah masak terbalikkan atas redai..biar 3-5 mnt..terbalikkan semula..
  • Bolehlah deco ikut kreativi..


*boleh tukaq perisa yg nak yaaa..


No comments:

Post a Comment